Dacă sunteți unul dintre acei solicitanți de locuri de muncă, sunteți deja familiarizat cu procesul. În timpul căutării unui loc de muncă, este posibil să fi aplicat la 50 de companii diferite, adaptându-vă CV-ul și scrisoarea de intenție pentru a corespunde fiecărei descrieri a postului. Doar doi recrutori v-au invitat să efectuați un test de aptitudini. Și doar unul dintre acestea a dus la un interviu de angajare. Când, în cele din urmă, v-ați întâlnit cu managerul de recrutare, probabil că ați simțit multă presiune pentru a face o primă impresie excelentă. Doar 1 din 6 candidaturi la un loc de muncă duce la un interviu, așa că nu vreți să irosiți această oportunitate. S-ar putea să fie jobul tău de vis. Iar dacă sunteți șomer, probabil că aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile și pentru a vă proteja bunăstarea financiară.
Dar există nenumărate modalități de a vă deraia candidatura în timpul procesului de interviu. Dacă te prezinți prea încrezător și insuficient pregătit, te poți aștepta ca intervievatorul tău să aleagă un alt candidat. Chiar și micile greșeli, cum ar fi să uitați să dați curs solicitării în termen de două săptămâni, vă îngreunează șansele de a obține o ofertă de angajare.
Dacă nu vă descurcați bine la interviurile de angajare, este ușor să vă simțiți descurajat în privința perspectivelor dumneavoastră. Dar iată vestea bună: vă puteți îmbunătăți. Interviul este o abilitate ca orice altă abilitate și puteți să vă construiți încrederea în sine ca intervievat cu multă muncă, practică și pregătire.
Interviuri bune vs. proaste: care este diferența?
Pe hârtie, s-ar putea să fiți candidatul perfect pentru un anumit loc de muncă. Aveți educația, competențele și anii de experiență. Dar abilitățile slabe de interviu vă torpilează șansele. Iată câteva semnale de alarmă care indică faptul că interviul dvs. a decurs prost:
Interviul a fost scurtat. Unele conversații sunt rapide, mai ales dacă este vorba de un interviu preliminar video sau telefonic cu un manager de resurse umane. Dar atunci când vă întâlniți cu viitorul șef, discuția ar trebui să dureze în medie 20-40 de minute. Dacă se încheie rapid interviul, probabil că este pentru că au luat o decizie, iar tu nu faci parte din ea.
Nu s-a depus niciun efort pentru a vă vinde compania. Companiile caută cea mai bună persoană pentru a ocupa un rol. Dacă sunt entuziasmate de tine, îți vor împărtăși detalii despre organizația lor și despre ceea ce lucrează. Pe de altă parte, o lipsă de entuziasm ar putea fi un semn de indiferență în ceea ce privește împărtășirea viitorului companiei – nu ceea ce vă doriți atunci când sperați la o ofertă de angajare.
Intervievatorul a spus că are îngrijorări. Orice îndoială în timpul procesului de angajare ar putea însemna probleme pentru dumneavoastră. Dacă își menționează îngrijorările în timpul interviului, le puteți atenua grijile cu un răspuns bine conturat, dar vă veți confrunta cu o luptă dificilă.
Nu v-au întrebat niciodată despre disponibilitatea dumneavoastră. În funcție de stadiul în care vă aflați în procesul de interviu, este posibil ca potențialul angajator să vă întrebe despre data preferată pentru începerea activității. Acest lucru arată că îi interesează să vă integreze rapid. Dacă nu vă pune această întrebare, este posibil să vă fi exclus sau să fi ales să vă păstreze ca variantă de rezervă în cazul în care prima lor alegere cade.
Toate aceste semne pot fi interpretate într-o oarecare măsură. O conversație scurtă ar putea însemna pur și simplu că intervievatorul dvs. a avut o întâlnire urgentă la care să participe. Dar, cel mai probabil, probabil că nu ați reușit să arătați de ce sunteți cea mai bună persoană pentru acest post.
Ce nu trebuie să faci în timpul unui interviu
Stă în puterea dumneavoastră să vă îmbunătățiți abilitățile de intervievare. Să aruncăm o privire asupra unor greșeli frecvente și a ceea ce puteți face în legătură cu ele.
Pregătirea redusă sau deloc pentru interviu
Intervievatorii își dau seama când nu ești pregătit. Este posibil să nu cunoști misiunea principală a companiei sau să ai răspunsuri inadecvate la întrebări comune de interviu precum “De ce vă părăsiți actualul loc de muncă?” sau “Cum definiți succesul?”.
Dacă te prezinți la un interviu fără o simplă pregătire, cum pot avea încredere în tine la întâlniri mai importante atunci când vei fi angajat?
Ce trebuie să faceți în această privință: Ar trebui să înveți cât mai multe despre companie înainte de a intra la interviu. Citiți declarația lor de misiune, analizați listele de clienți și explorați ce împărtășesc pe LinkedIn și alte rețele sociale. Acest lucru vă va oferi o fereastră în cultura companiei lor și ceea ce apreciază la membrii echipei lor.
De asemenea, ar trebui să vă asigurați că vă cunoașteți experiența de muncă pe dinafară și pe dinăuntru. Ei vă pot întreba despre orice ați scris în CV și în scrisoarea de intenție – așa că asigurați-vă că vă puteți susține afirmațiile cu exemple puternice și povești de succes.
Odată ce ești pregătit, șterge “nu știu” din vocabularul tău. Chiar dacă aveți cunoștințe limitate despre un subiect, puteți spune: “Ar trebui să mă interesez mai mult, dar pe baza a ceea ce știu…”.
Să dați impresia că sunteți neatent
Aceasta este o întâlnire importantă. Dacă întrerupeți în mod frecvent contactul vizual, dacă vă tolăniți în scaun și îl faceți pe intervievator să se repete, riscați să păreți dezinteresat și lipsit de respect.
Ce trebuie să faceți în acest sens: Lucrați la limbajul corporal. O postură bună, o mișcare frecventă a capului și un contact vizual puternic arată că absorbiți ceea ce spune intervievatorul.
De asemenea, ar trebui să folosiți exemple specifice atunci când răspundeți la întrebări. Dacă săriți peste detalii sugerează că evitați întrebarea, ceea ce îl determină pe intervievator să cerceteze mai departe. Scutește-l de probleme oferind voluntar informații și exemple care să vă susțină afirmațiile.
Dacă vă întreabă despre experiența dvs. în îmbunătățirea relațiilor cu clienții, un răspuns nepotrivit ar fi: “Am avut de-a face cu mulți clienți la locurile mele de muncă anterioare și am gestionat bine aceste relații”. Acest lucru este prea vag și spune prea puțin despre capacitatea dumneavoastră de a lucra cu clienții lor.
Un răspuns mai bun ar fi: “La ultimul meu loc de muncă, unul dintre clienții noștri a fost nemulțumit de produsul pe care l-am creat pentru el. Pentru a remedia situația, mi-am petrecut o după-amiază ascultând toate preocupările lor. Am transmis acest feedback echipei mele de produs, care a implementat soluțiile în decurs de o săptămână. Clientul nostru a fost atât de mulțumit de munca depusă, încât ne-a recomandat restului rețelei lor.”
Să pari prea nervos
Este normal să ai emoții în ceea ce privește susținerea unui interviu bun, dar riști să pari lipsit de încredere în tine dacă acest lucru te copleșește. Angajatorii își doresc angajați care au încredere în ei înșiși și în propriile abilități, așa că trebuie să proiectezi încredere în ciuda faptului că te simți neliniștit.
Ce trebuie să faceți în acest sens: Cea mai bună soluție pentru calmarea nervilor este pregătirea. Vreți să reduceți cât mai mult posibil gradul de incertitudine, astfel încât să puteți intra la interviu fiind sigur pe dumneavoastră. Iată ce puteți face:
- Dacă susțineți un interviu online, testați legătura video, camera web și microfonul pentru a vă asigura că funcționează.
- Dacă interviul este față în față și în persoană, vizitați locul de întâlnire cu o zi înainte, astfel încât să cunoașteți traseul
- Rugați un prieten sau un membru al familiei să conducă un interviu de probă și repetați-vă răspunsurile
- Căutați numele intervievaților și vizualizați-vă vorbind cu ei în situația unui interviu.
- Exersați respirația conștientă pentru a vă calma mintea.
Nu urmăresc la timp
Interviul nu se termină după ce închideți apelul video sau părăsiți sala de conferințe. Se obișnuiește să trimiteți o notă de mulțumire în termen de 24 de ore și un e-mail de urmărire după două săptămâni, dacă nu ați primit vești. Dacă nu faceți acest lucru poate avea un impact asupra avansării dumneavoastră în procesul de interviu.
Ce trebuie să faceți în acest sens: Setați un memento în telefon sau în calendar pentru a vă trimite biletele. Aceste mesaje vă vor plasa în top în timp ce intervievatorul dumneavoastră ia în considerare candidații. În plus, arată că sunteți organizat, dornic și încă interesat de rol.
Nu puneți întrebări inteligente
Înainte de a încheia interviul, managerul de angajare vă va întreba dacă aveți întrebări pentru el. În mod ideal, vei evalua compania la fel de mult cum te evaluează și ei pe tine. Acest lucru ar trebui să conducă la întrebări excelente pentru a vă asigura că vă potriviți unul altuia.
Dar dacă nu aveți nimic de întrebat, riscați să păreți apatic. Angajatorul dumneavoastră s-ar putea întreba dacă vă pasă suficient de mult pentru a înțelege amploarea angajamentului pe care îl aveți unul față de celălalt.
Ce puteți face în acest sens: Ar trebui să știți ce este important pentru dvs. la un loc de muncă. Poate că apreciați echilibrul dintre viața profesională și cea privată, munca în echipă sau dezvoltarea profesională. Întrebați despre aceste lucruri la finalul interviului. Vă va da o imagine asupra vieții de zi cu zi a locului de muncă și, în același timp, îi va arăta angajatorului că vă interesează să aveți o experiență profesională bună.
Nu se termină cu un “nu”
Atunci când susțineți un interviu pentru un nou loc de muncă, este posibil să faceți totul cum trebuie și totuși să eșuați. De obicei, acest lucru se întâmplă din motive care nu depind de controlul dumneavoastră. În ciuda faptului că ați dat răspunsuri perfecte la interviu, ați urmărit la timp și v-ați înțeles bine cu intervievatorii, este posibil să fi pierdut pentru că sunteți supracalificat, au promovat pe cineva intern sau au renunțat cu totul la post.
Indiferent de caz, este întotdeauna o bună practică să îi cereți feedback intervievatorului dumneavoastră. Acesta vă poate spune de ce nu v-a angajat și vă poate oferi sfaturi valoroase pentru carieră. Până la final, veți avea o nouă conexiune valoroasă în industrie, în ciuda faptului că nu ați obținut rolul și veți avea domenii pe care să vă concentrați asupra îmbunătățirii pentru data viitoare.
De la prima întrebare de la interviu până la oferta finală de angajare, procesul de angajare este mai degrabă un maraton decât un sprint. Necesită răbdare, optimism și o atitudine de tip “pot face” – trăsături valoroase în toate aspectele vieții.
Chiar dacă acum nu vă descurcați bine la interviurile de angajare, nu veți rămâne așa pentru totdeauna. Următorul tău interviu este o șansă de a mobiliza un nou set de abilități care implică pregătire, atenție și consolidarea încrederii. Acest lucru vă va ajuta să vă depășiți pentru a obține locul de muncă la care visați.