Dezvoltatorii se confruntă deja cu o creștere a costurilor cu materialele de construcție și cu forța de muncă, iar perspectivele de creștere a inflației ar putea contribui la o creștere a prețurilor, în special pentru noile unități rezidențiale. Temerile legate de inflație au pus stăpânire pe economiile europene, chiar dacă economiștii sugerează că această presiune s-ar putea reduce începând cu anul viitor.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,9%.
Scumpirile din energie sunt cele mai mari, cu creșteri de 24,65% pentru electricitate, 20,55% pentru gaze și 16,77% pentru combustibili față de septembrie 2020. Majorări semnificative au mai înregistrat pâine, cu 5,52%, cartofii cu 12%, uleiul comestibil cu 23,84%. O scădere nesemnificativă a înregistrat-o energia termică, aceasta fiind singura reducere de preț din septembrie.
Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an pentru acest an, cu o marjă de variație de un punct procentual.
Acest lucru s-a datorat creșterii prețurilor la energie, subliniind totodată că mediul de dobânzi scăzute s-ar putea încheia în curând.
Imobiliarele sunt de obicei percepute ca o clasă de active rezistente la inflație și există contracte de închiriere care sunt actualizate în funcție de rata anuală a inflației. Activitatea tranzacțională ar putea fi afectată marginal de o rată mai mare a inflației pe parcursul anului, deoarece produsele bune sunt scoase la vânzare, explică reprezentanții CBRE Research. Pe piață există o dezbatere continuă cu privire la impactul inflației în creștere asupra activelor imobiliare.
Pe piața investițiilor imobiliare, o inflație mai mare se traduce, de obicei, prin randamente mai mari și prețuri globale mai mici. Investitorii vor dori să se asigure că, după ce vor absorbi componenta inflației, vor putea în continuare să obțină un randament atractiv al investiției lor.
Se preconizează că inflația în UE va ajunge la 2,2 % în acest an. Misiunea Comisiei Europene, brațul executiv al UE, spune că aceasta ar putea fi mai mare decât se preconizează dacă constrângerile legate de ofertă vor fi mai persistente și dacă presiunile asupra prețurilor se vor transfera mai substanțial în prețurile de consum.
Se estimează că inflația va crește pe tot parcursul acestui an, determinată de factori tranzitorii. Anul viitor, se estimează că activitatea economică va continua să crească rapid, deși într-un ritm ceva mai lent decât în acest an. În același timp, inflația ar trebui să se tempereze, deoarece se așteaptă ca presiunile inflaționiste să se diminueze treptat, au scris experții CE în ediția de vară a raportului European Economic Forecast.
În scenariul actual, inflația ar trebui să scadă în 2022, dacă prețurile materiilor prime se stabilizează, iar cererea de produse manufacturate este echilibrată. În lipsa unor noi perturbări legate de pandemii care ar putea perturba lanțurile de aprovizionare, riscurile ar trebui să fie ținute la distanță. În sectorul imobiliar, dezvoltatorii au avertizat că, dacă prețurile materialelor de construcții nu se echilibrează, întregul ecosistem imobiliar ar putea suferi efecte grave.