Viața fiecăruia este plină de piese în mișcare. Între locul de muncă, îngrijirea sau creșterea unui copil și susținerea partenerului, a echilibra totul poate părea imposibil. Și imediat ce simți că totul este sub control, ceva dezechilibrează totul. Uneori este vorba de un os fracturat sau de o zi proastă care necesită odihnă. Iar alteori, o pandemie globală forțează o schimbare a priorităților tale. În aceste momente, este normal să îți iei o pauză de la serviciu pentru a te concentra pe alte lucruri. Este exact ceea ce au făcut 3.200 de lucrători români cu normă întreagă în 2021, toți aceștia luându-și un concediu de odihnă pentru a se recupera în urma unei boli sau a unui accident.
Și alți factori te pot îndepărta de la locul de muncă. Puteți alege să fiți un părinte care stă acasă până când copilul dvs. este independent, să călătoriți în lume înainte de a vă stabili în comunitatea dvs. sau să aveți grijă de un membru de familie în vârstă. Oricare ar fi motivul, perioada de absență este valabilă.
Sunt multe lucruri la care trebuie să vă gândiți. Înainte de a vă simți copleșit, iată tot ce trebuie să știți despre reintrarea în câmpul muncii.
Provocări comune atunci când vă reintroduceți în câmpul muncii
Indiferent dacă vă reintegrați în forța de muncă după COVID, concediu de stres sau concediu parental, revenirea la locul de muncă după o absență îndelungată este descurajantă. Dar dacă sunteți conștient de provocări și vă pregătiți în consecință, puteți face o tranziție ușoară înapoi la locul de muncă.
Iată câteva dintre obstacolele comune pentru persoanele care se întorc la locul de muncă:
Industrii în evoluție. Industria dvs. nu s-a oprit din creștere, schimbare sau inovație în timp ce ați fost plecat. După o anumită perioadă de timp de absență, s-ar putea să trebuiască să jucați la recuperare dacă abilitățile dvs. sunt depășite.
Discriminarea pe criterii de vârstă. Pentru a vă pune din nou la punct în industria dumneavoastră, puteți alege să vă mulțumiți cu un loc de muncă la nivel de începător sau cu un stagiu plătit. Dar multe dintre aceste posturi sunt rezervate în liniște pentru lucrătorii tineri și proaspeții absolvenți. Da, discriminarea pe criterii de vârstă este ilegală – dar prejudecățile inconștiente ale unui angajator pot fi în continuare împotriva dumneavoastră, chiar dacă nu sunteți conștient de acest lucru.
Îndoiala de sine. Nu vă puteți controla industria sau comportamentul potențialilor angajatori, dar vă puteți schimba percepția asupra situației. Cea mai mare provocare în această privință va fi să vă depășiți îndoiala de sine. Ați fost cândva un lucrător fantastic și puteți fi din nou. Este doar o chestiune de timp.
Lacune de angajare în CV-ul tău. Un concediu de lungă durată pe CV-ul tău poate ridica semnale de alarmă pentru potențialii angajatori. Este posibil ca aceștia să nu te respingă imediat ca și candidat, dar vor căuta un fel de explicație.
Sunteți mai mult decât capabil să depășiți aceste provocări. Dacă sunteți dispus să munciți, puteți recupera rapid decalajul față de industria dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta să vă ușurați îndoiala de sine, oferindu-vă încrederea necesară pentru a înăbuși îngrijorările legate de vârsta dvs. și de lacunele de angajare.
Sfaturi pentru revenirea dumneavoastră pe piața forței de muncă
Provocările reintrării în câmpul muncii sunt descurajatoare, dar nu insurmortabile. Iată câteva sfaturi practice pentru tranziția dumneavoastră.
Concentrează-ți căutarea unui loc de muncă
Este tentant să aplicați la toate locurile de muncă de sub soare, mai ales dacă sunteți îngrijorat de bunăstarea financiară după ce v-ați luat o pauză. În timp ce aruncarea unei plase largi este bună, vă puteți crește șansele de succes dacă vă restrângeți căutarea.
Gândiți-vă la nevoile, interesele și obiectivele dumneavoastră. Întrebați-vă ce responsabilități v-au plăcut cel mai mult la ultimul loc de muncă, în ce domeniu ați dori să lucrați și ce locuri de muncă s-ar alinia cu setul dumneavoastră de competențe.
Apoi, vă puteți economisi energia pentru rolurile deschise care se aliniază cu aceste elemente. Nu numai că acest lucru vă poate ajuta să obțineți un interviu de angajare, dar urmărirea rolurilor pe care le doriți cu adevărat va face ca vânătoarea de joburi să fie mai plăcută.
Actualizați-vă istoricul muncii
Când a fost ultima dată când ați aplicat pentru un loc de muncă? Sunt șanse ca CV-ul tău să aibă nevoie de o reîmprospătare. Petreceți ceva timp pentru a vă revizui CV-ul pentru a-l face să iasă în evidență. Poți folosi un șablon pentru a te ghida în proiectarea ta sau îți poți crea propriul model.
Acum este un moment bun pentru a adăuga noi competențe pe care le-ați dobândit de când ați deschis ultima dată acest document. Gândiți-vă la ultimul dvs. rol și evidențiați abilitățile pe care le-ați învățat în timp ce ați fost acolo. Și, dacă ați urmat un curs sau ați dobândit abilități în timpul concediului, acestea ar putea fi adăugiri demne de luat în seamă în CV-ul dumneavoastră.
Puteți apoi să vă adaptați cu ușurință CV-ul pentru fiecare cerere de angajare. Mutați-vă experiența de muncă și abilitățile, astfel încât recrutorul să le poată găsi cu ușurință pe cele mai relevante pentru anunțul de angajare. Citiți cu atenție anunțul pentru a înțelege mai bine ce caută.
Adaptați-vă scrisoarea de intenție
Nu toate locurile de muncă necesită o scrisoare de intenție, dar majoritatea o cer. Când o scrieți pe a dumneavoastră, elaborați o poveste care să vă evidențieze abilitățile și de ce sunteți cea mai bună alegere pentru rolul respectiv. Scrisoarea dvs. ar trebui să explice de ce vă doriți acest loc de muncă, de ce vă potriviți perfect și cum vă va ajuta acest rol să vă atingeți obiectivele. De asemenea, ar trebui să evidențiați realizările specifice din rolul dvs. anterior.
Aceasta este, de asemenea, o șansă pentru a aborda rapid pauza de carieră. Nu este nevoie să vă scrieți povestea vieții – o singură propoziție este suficientă. Acest lucru poate ajuta la atenuarea scepticismului unui manager de angajare cu privire la concediul dvs. prelungit.
De asemenea, merită să evidențiați orice abilități pe care le-ați dobândit de când ați părăsit rolul anterior. Astfel, absența dumneavoastră prelungită devine mai puțin un obstacol și mai mult un avantaj.
Valorificați-vă rețeaua profesională
Știu conexiunile dvs. de pe LinkedIn că reveniți pe piața forței de muncă? Dacă nu, ar putea fi momentul să faceți un anunț. Atunci când vă împărtășiți disponibilitatea unui loc de muncă pe platformă, conexiunile dvs. mai puternice îl pot împărtăși cu rețeaua lor extinsă, expunându-vă la mai mulți potențiali angajatori și sporindu-vă șansele de a găsi un loc de muncă.
Întâlnirile individuale cu conexiunile dvs. vă pot oferi, de asemenea, informații despre cum s-a schimbat industria dvs. de când ați plecat. Acestea vă pot oferi sfaturi valoroase pentru carieră, cum ar fi ce să evidențiați în CV, cum să vă formulați scrisoarea de intenție și ce aptitudini să aduceți în discuție la un interviu de angajare. Acest tip de informații vă vor fi de neprețuit în timpul căutării unui loc de muncă.
Începeți încet cu munca part-time, freelance sau voluntariat
Nu trebuie să te întorci direct la un loc de muncă cu normă întreagă. În schimb, încercați să lucrați ca freelancer sau să încheiați contracte ca un loc de muncă part-time pentru revenirea pe piața muncii. Acest lucru vă poate ajuta să vă găsiți echilibrul până când sunteți gata să vă angajați într-o poziție mai permanentă.
Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care se reintră în câmpul muncii după pensionare. După o carieră îndelungată și de succes, CV-ul dvs. extins vă va face un consultant valoros pentru clienți. Și puteți prelua cât de mult sau cât de puțin lucru doriți, ceea ce vă permite să vă protejați nivelul de energie și să vă bucurați în continuare de pensia pe care ați câștigat-o cu greu.
De asemenea, munca independentă vă permite să vă concentrați pe abilitățile actuale, învățând în același timp despre ceea ce trebuie să recuperați. De exemplu, dacă ați fi un expert în relații publice, ați putea ajuta clienții să dezvolte mesaje pentru proiectele lor de sensibilizare. Dar s-ar putea să nu fiți la fel de familiarizat cu tendințele actuale din social media.
În calitate de freelancer cu jumătate de normă, vă puteți folosi timpul liber pentru a urmări oportunități de dezvoltare profesională, pentru a urma cursuri online și pentru a obține noi certificări.
Ca o a treia opțiune, organizațiile nonprofit sunt mereu în căutare de voluntari pe termen scurt și lung. Acest lucru v-ar putea ajuta să vă reacomodați la faptul că sunteți în comunitate și că aveți o listă lungă de lucruri de făcut în fiecare zi. Apoi, odată ce sunteți gata, puteți să vă îndreptați spre site-urile de joburi și să începeți din nou să faceți networking.
Nu vă fie teamă – fiți îndrăzneț
Reîntoarcerea pe piața forței de muncă după un concediu prelungit este stresantă. Când ați fost în afara jocului, s-ar putea să vă întrebați dacă vă veți aminti cum să jucați. Dar sunteți aceeași persoană care erați înainte de a vă lua concediu. Dacă e să fie ceva, acum sunteți doar un pic mai bătrân și mai înțelept. Acesta este un lucru bun.
Încă mai ai toate abilitățile transferabile de dinainte, care se vor transpune foarte bine în orice carieră. Și vă puteți adapta abilitățile tehnice mai vechi la un nou mediu de lucru, chiar dacă nu mai sunt la fel de relevante ca altădată. Acest lucru poate necesita un efort suplimentar din partea dumneavoastră, dar este posibil.
Angajatorul potrivit va înțelege motivele pentru care v-ați întrerupt activitatea profesională și vă poate chiar lăuda pentru asta. Aceasta arată că sunteți profesionist, conștient de sine și capabil să luați decizii bazate pe o evaluare amănunțită a situației dumneavoastră. Aceste caracteristici sunt greu de găsit și vă vor face cu siguranță un atu pentru orice echipă.