În primul rând felicitări că ați luat decizia de a începe acum o clinică veterinară în România. Cu siguranță este o etapă importantă a carierei tale profesionale și ai vrea să profiți la maxim de această decizie. Dar, înainte de a vă arunca, este important să vă faceți o idee despre ceea ce vă așteaptă în viitor. Ar putea fi vorba de pașii pe care trebuie să îi faceți pentru a începe practica, de provocările care vă așteaptă și care sunt elementele importante de care trebuie să aveți grijă.
Mai jos este o listă rapidă de elemente, pe care ați putea dori să le bifați în aceeași ordine (mici abateri sunt în regulă) pentru a începe cu bine:
Viziune
Cei mai mulți oameni sar direct calul în picioare și nu investesc timp pentru a se gândi la motivul care stă la baza deschiderii cabinetului lor. Dacă doriți să jucați mult timp în acest joc, trebuie să gândiți mult timp încă de la început. Trebuie să ai o viziune pentru a avea o idee clară despre cum vrei să duci acest lucru mai departe. Să nu devină rezultatul unui salt brusc al pasiunii tale.
Planul de afaceri
Indiferent de afacerea pe care cineva dorește să o înceapă, crearea unui plan de afaceri este unul dintre primii pași, care trebuie făcut ca parte a procesului de planificare. Un plan de bază ar trebui să conțină tipul de clinică pe care doriți să o operați, gama de servicii pe care doriți să le oferiți, dimensiunea generală a operațiunilor dumneavoastră. Acesta ar trebui să includă, de asemenea, sursele dvs. de venit, potențialele cheltuieli care ar putea fi necesare. În acest moment ar trebui, de asemenea, să încercați să vă prognozați cifrele financiare pe baza unor ipoteze. Ar trebui, de asemenea, să încercați să vă determinați sursele de finanțare chiar în această etapă. Previziunile vă vor ajuta să creați repere și să judecați succesul/nereușita cabinetului dumneavoastră. De asemenea, trebuie să se înțeleagă că în acest moment s-ar putea să nu aveți informații complete, așa că sunt necesare anumite ipoteze logice și, de asemenea, păstrați o marjă de manevră pentru abateri.
Aspecte juridice
Înainte de a începe cabinetul, este recomandabil să creați un SRL comercial legal. Acest lucru va evita orice răspundere personală în cazul în care cabinetul dumneavoastră este dat în judecată din anumite motive. De asemenea, este imperativ în acest moment să cercetați dacă aveți nevoie de aprobări legale din partea județeană. În caz afirmativ, acestea ar trebui procurate pentru a evita orice probleme de neconformitate într-o etapă ulterioară.
Locație
Clinicile veterinare necesită un spațiu fizic real. Nu puteți vindeca acele animale de companie adorabile în mod virtual. Locația este una dintre cele mai mari investiții pe care un veterinar trebuie să le facă în etapa inițială de planificare. Trebuie să se ia în considerare diverși factori în timpul planificării locației:
- Doriți să deschideți cabinetul într-o locație care este ușor accesibilă de către baza dvs. mai mare de clienți.
- De asemenea, ați dori să vă dați seama de concurența din acea zonă, deoarece dacă există deja prea multe clinici în acea zonă, atunci va fi greu, dacă nu imposibil, să vă faceți loc.
- Cumpărarea sau închirierea, ar fi o altă decizie importantă de luat. Trebuie să cântăriți avantajele și dezavantajele financiare înainte de a lua decizia. Cumpărarea ar presupune un cost fix unic, în timp ce închirierea ar fi un cost variabil periodic mai mic.
Angajarea de personal
Nu puteți face toată munca de unul singur. Ați avea nevoie de tehnicieni, recepționeri etc. pentru a conduce cu succes cabinetul. De asemenea, trebuie să prognozați în acest stadiu de câte persoane din fiecare dintre personalul de sprijin aveți nevoie. Odată ce aveți o idee clară asupra cerințelor, puteți începe procesul de angajare. Angajarea este o activitate importantă, deoarece o angajare greșită poate avea un impact asupra afacerii la început. Este, de asemenea, una dintre cele mai consumatoare de timp, deoarece trebuie să preselectați profiluri, să luați interviuri și apoi, eventual, să selectați unul dintre ei. Puteți alege să o faceți singur sau să cereți unei agenții să facă o parte din muncă pentru dumneavoastră.
Proiectați-vă serviciile
Deși majoritatea serviciilor vor urma o procedură standard de operare și există puține modificări pe care le puteți face. Cu toate acestea, în acest domeniu limitat, puteți vedea ce puteți face cel mai bine pentru a crea o diferență pozitivă față de ceilalți. De asemenea, în lumea de astăzi, experiența clientului are o importanță primordială. De asemenea, vă puteți gândi la modul în care doriți să oferiți clienților dumneavoastră o experiență de lungă durată și pozitivă.
Stabilirea prețurilor
Stabilirea prețului este următoarea activitate pe linie, deoarece v-ați conceput deja serviciile până acum. Unele dintre metodologiile comune de stabilire a prețurilor sunt menționate mai jos.
Odată ce majoritatea pașilor de mai sus sunt realizați, clinica trebuie apoi dotată cu echipamentul necesar, instrumente de laborator, consumabile medicale etc. Faptul că nu le aveți nu va crea cu siguranță o experiență pozitivă pentru clienți.
Marketing
Odată ce sunteți gata să începeți, trebuie să începeți să comercializați cabinetul. Puteți alege să o faceți singur, să implicați oameni sau să încredințați acest lucru unor agenții profesionale. Puteți face marketing în presa scrisă, cum ar fi anunțuri în ziare, reviste etc., în presa exterioară, cum ar fi bannere, panouri publicitare, afișe etc., în presa electronică, cum ar fi campanii de e-mail etc. Dacă aveți un buget ridicat, puteți opta și pentru reclame TV și radio. Social Media este cea mai nouă tendință și prezența dvs. este foarte vitală acolo pentru a vă implica cu comunitatea în general. Este de la sine înțeles că un site web puternic și bun va adăuga valoare brandului dvs. în continuare.
În concluzie, aceștia sunt câțiva dintre pașii pe care îi puteți face pentru a vă deschide un cabinet veterinar. Acesta este un cadru de bază și, în funcție de contextul dumneavoastră, puteți adăuga, reduce sau modifica unele elemente pentru a vă lansa cabinetul veterinar într-un mod planificat și structurat.
Sfaturi pentru înființarea unui nou cabinet veterinar
Majoritatea studenților veterinari visează să dețină și să conducă cu succes propriul cabinet veterinar. Absolvenții școlilor veterinare se aruncă adesea cu capul înainte în propriul start-up și se trezesc că se zbat. Luați-vă timp pentru a înțelege elementele de bază înainte de a vă grăbi să înființați un cabinet propriu.
Obțineți ceva experiență
Uitați-vă înainte de a sări direct în a începe o afacere proprie; ar fi înțelept să începeți prin a obține o ucenicie sau un loc de muncă la un medic veterinar sau un spital veterinar stabilit. Cheia este să vă perfecționați abilitățile și să dobândiți cunoștințe practice, astfel încât să știți exact de unde porniți. Obțineți cunoștințele și informațiile din interior care vă vor ajuta să vă construiți un cabinet propriu. Aceasta este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă da seama de cerințele legate de funcționarea zilnică a unei clinici.
Planificați, planificați și planificați
Un plan de afaceri bine documentat și cuprinzător este vital pentru înființarea unui cabinet. Documentați-vă cu privire la obținerea capitalului de care aveți nevoie, la tehnologia și utilajele de care aveți nevoie și la personalul de care aveți nevoie. Fiți clar în ce direcție vă îndreptați și toate posibilele constrângeri financiare care ar putea apărea; nu doriți să descoperiți acest lucru după ce v-ați asumat datoriile. Acoperiți toate bazele; un cabinet veterinar de succes nu înseamnă doar să faceți cea mai bună treabă, ci și să gestionați o afacere eficientă. Faceți cercetări pentru posibilele locații; potențialul demografic al clienților, precum și posibila concurență este, de asemenea, un aspect de luat în considerare. Adunați toate informațiile privind permisele, licențele și alte documente și legalități referitoare la zona respectivă. Elaborați un cadru funcțional pentru nevoile dumneavoastră de marketing și publicitate.
Utilizați instrumente eficiente
Folosirea programelor software veterinare poate fi un mare avantaj pentru cei care învață să gestioneze un start-up. Un software veterinar vă poate ajuta să simplificați procesele de zi cu zi și vă poate ajuta la gestionarea inventarului, la efectuarea și urmărirea programărilor, la înregistrarea clienților, la gestionarea finanțelor și a personalului etc. Dumneavoastră și clienții dumneavoastră puteți accesa înregistrările și detaliile online, ceea ce face ca întreaga operațiune să fie mult mai eficientă și mai prietenoasă cu timpul. Va elimina dezordinea care vine cu hârțogăraia și vă va permite să aveți informațiile la îndemână, oricând aveți nevoie de ele – chiar și pe telefonul mobil.
Găsiți-vă nișa
Trebuie să vă decideți ce servicii intenționați să oferiți înainte de a vă lansa în această călătorie. Unii medici veterinari din zilele noastre oferă nu numai servicii medicale de înaltă și joasă speță, ci și servicii auxiliare, cum ar fi toaletarea și vânzarea de produse de îngrijire a animalelor de companie. Anumite servicii vor necesita anumite instrumente și echipamente medicale, precum și personal cu abilitățile potrivite.
Fiți realist; o afacere nu înflorește de la bun început. Este nevoie de timp pentru a face tranziția către o practică viabilă din punct de vedere financiar. Obținerea și menținerea unei baze de clienți stabile necesită timp și efort și poate fi o provocare; așa că fiți pregătit să treceți prin câteva furtuni înainte de a naviga fără probleme. Voluntariatul în cadrul ligilor locale de îngrijire și protecție a animalelor poate fi o modalitate bună de a atrage potențiale afaceri, precum și de a obține o bunăvoință.