Atunci când reinvestiți dividendele, vă puteți întreba dacă plătiți impozit pe acest venit. Răspunsul este: depinde. Dacă societatea plătește dividende în numerar, veți datora impozite pe aceste plăți chiar dacă decideți să reinvestiți banii primiți. Cu toate acestea, dacă societatea vă reinvestește dividendele pentru a cumpăra acțiuni suplimentare, nu veți datora impozite până când nu vindeți acele acțiuni.
În acel moment, veți plăti impozite pe câștigurile de capital pe diferența dintre prețul pe care l-ați plătit pentru acțiuni și prețul la care le-ați vândut. Așadar, dacă doriți să amânați impozitele pe veniturile din dividende, reinvestirea este o opțiune bună. Cu toate acestea, nu uitați că, în cele din urmă, va trebui să plătiți impozite pe aceste câștiguri.
Un dividend este o sumă de bani plătită per acțiune de către o companie acționarilor săi din profiturile (sau rezervele) acesteia. De obicei, dividendele sunt plătite de două ori pe an (cunoscute sub numele de dividende intermediare și finale), dar pot fi plătite și trimestrial sau ca dividende speciale. Investitorii pot alege să reinvestească dividendele sau să le primească în numerar.
Iată câteva detalii despre cum să iei în considerare procentul din profit oferit acționarilor, atunci când vrei să cumperi dividende:
- Companii care oferă între 0% și 35% din profit. Astfel de companii sunt, de obicei, cele la început de drum, unde valoarea acțiunilor este încă cotată la preturi scăzute. Poți alege să investești în astfel de companii ca investiție pentru viitor, deși în prezent sau în viitorul apropiat nu iți vor aduce venituri foarte mari.
- Companii care oferă între 35% și 50% din profit. Investiția în astfel de companii este considerată o alegere ideală, deoarece firmele care oferă procente intre 35% și 50% sub formă de dividende sunt considerate stabile și lideri în industrie. De asemenea, un semn bun este faptul că jumătate din profit se reinvestește în dezvoltare și creștere, ceea ce înseamnă siguranță că în viitor dividendele o să fie o sursă de bază pentru veniturile acționarilor;
- Companii care oferă între 55% și 75% din profit. Firmele care oferă o marja atât de mare din profit pentru dividende acordă mai puțini bani pentru creștere și dezvoltare, ceea ce ar putea însemna că nu există suficient loc pentru ca valoarea lor să crească în timp;
- Companii care oferă între 75% și 95% din profit. Astfel de firme acordă foarte puțini bani creșterii, ceea ce înseamnă șanse aproape zero pentru ca valoarea dividendelor să crească. Pentru a menține o companie sănătoasă, valoarea dividendelor fie nu se va modifica deloc, fie va scădea;
- Companii care oferă între 95% și 150% din profit. Firmele care oferă între 95% din profit și 150%, distribuie practic mai mulți bani decât produc. În acest caz, fie în timp valoarea dividendelor vă scădea drastic, fie va ajunge la zero.
Pentru investiții pe termen lung, alegerea unei companii care acordă dividende însumând 35%-50% sau 55%-75% din profit ar reprezenta cea mai bună opțiune. Companiile care oferă 75%-95% sau mai mult pot fi atractive pe termen scurt, însă volatilitatea lor aduce riscuri pentru investitori.
Impozitul pe dividende
Atunci când investiți într-o companie, este posibil să aveți dreptul să primiți plăți de dividende care reprezintă cote din profiturile companiei. Aceste plăți pot fi o sursă utilă de venit, dar este important să înțelegeți cum sunt impozitate.
Cu toate acestea, dacă societatea reinvestește dividendele dvs. pentru a achiziționa acțiuni suplimentare, cum ar fi prin intermediul unui sistem, nu veți datora impozite până când nu vindeți acele acțiuni. În acel moment, veți plăti impozite pe câștigurile de capital pe diferența dintre prețul pe care l-ați plătit pentru acțiuni și prețul la care le-ați vândut.
Atunci când primiți plăți în numerar din dividende, acestea vor fi impozitate ca venit la rata marginală a contribuabilului dumneavoastră. Dacă decideți să reinvestiți banii în numerar pentru a cumpăra acțiuni suplimentare, nu veți datora impozite până când nu vindeți acele acțiuni. Atunci când primiți venituri din vânzări de acțiuni, veți fi impozitat pe venit și pe orice câștiguri de capital realizate.
În general, reinvestirea dividendelor poate fi o modalitate excelentă de a vă crește investiția în timp; cu toate acestea, există unele riscuri și beneficii pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a lua această decizie. În cele din urmă, depinde de fiecare investitor în parte să cântărească acești factori și să decidă ce este cel mai bine pentru situația sa.