Pe măsură ce întreprinderile europene revin treptat la normal pe fondul reducerii restricțiilor legate de pandemie, întreprinderile nou înființate de pe continent sunt în flăcări. La jumătatea acestui an, companiile nou înființate au câștigat de aproape de trei ori mai mulți bani decât în prima jumătate a anului trecut.
Afluxul înseamnă că scena europeană a startup-urilor începe să ocupe un spațiu mai mare pe scena mondială. În acest an, Europa a reprezentat 18 % din totalul finanțării globale pentru startup-uri, cea mai mare pondere înregistrată vreodată.
Suedia, unul dintre cele mai bogate terenuri de reproducere pentru startup-uri din Europa, depășește chiar și SUA atunci când banii sunt calculați pe cap de locuitor.
Europenii bogați sunt dispuși să investească în activități cu capital intensiv și avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi producerea de baterii.
Este mai probabil ca start-up-urile din domeniul tehnologiilor înalte să contribuie la tranziția ecologică și la suveranitatea tehnologică, dar suma investită este mai mare și randamentul investiției este mai lung” au declarat cei de la CE.
Investitorii americani au investit 10,1 miliarde de euro în startup-uri europene în primele cinci luni ale anului, depășind deja suma totală de anul trecut.
Startup-urile cu investitori străini au mai multe șanse să se relocheze.
În timp ce țările nordice prosperă, părțile estice și sudice ale blocului rămân în urmă.
Un clasament al banilor investiți pe cap de locuitor arată că țările nordice, țările baltice, Luxemburg, Germania și Franța au performanțe peste media europeană, în timp ce Belgia, Austria, România și țările din est și sud se situează sub această medie.
Institutul European pentru Inovare și Tehnologie are propriul plan pentru a acoperi decalajul postpandemic: un buget cuprins între 300 și 450 de milioane de euro pentru un program care se concentrează pe țările cu performanțe slabe în materie de inovare.
Investitorii din asociația românească TechAngels au alocat 3 miloane de euro, în total, în primele 6 luni ale anului 2021, pentru finanțarea startup-urilor din piață, conturându-se câteva domenii preferate pentru investiții.
Top domenii:
- 24% din startup-urile selectate pentru pitch au prezentat soluții destinate creșterii eficienței companiilor, platforme care integrează automatizări ale proceselor de business, analiza datelor complexe din organizații.
- Industria-star a perioadei care a urcat rapid în topul propunerilor (aprox. 10% din total) a fost cea de auto și transporturi, în mod special soluțiile de management pentru transportul urban și managementul vehiculelor personale, service, locuri de parcare, mijloace de transport disponibile și altele.
- Pe același loc, cu 11% ca pondere, s-au aflat zona de tehnologie pentru sănătate și soluțiile propuse pentru administrarea preferințelor individuale de petrecere a timpului – audio books, sport, managementul task-urilor personale, parteneri de activități de timp liber, styling etc.