Unii lucrători români au primit deja mai multe mâini neliniștitoare din martie 2020 și, având în vedere că siguranța locurilor de muncă ar putea fi din nou destabilizată dacă economia va fi lovită în continuare de războiul din Ucraina, păstrarea angajaților este o problemă continuă care este puțin probabil să ne părăsească prea curând. De fapt, un procent uluitor de 95% dintre întreprinderile încă mai întâmpină dificultăți în a păstra personalul de la pandemie și război.
Este probabil ca fiecare dintre noi să fi fost forțat să regândească ceea ce este important pentru noi din punct de vedere profesional – și modul în care cariera noastră ne afectează personal – de la debutul pandemiei. Da, este posibil să trăim într-o liniștită dezacord cu efectele persistente pe care pandemia le are asupra vieții de zi cu zi, dar mediul de afaceri nu are altă opțiune decât să meargă înainte și să mențină economia noastră în mișcare.
Reducerea retenției angajaților
O echipă care simte că nu are nicio cale de perfecționare, de a urca în ierarhie sau de a-și vedea ambițiile realizate este probabil să caute oportunități în altă parte. Căile clare de progres la locul de muncă sunt esențiale pentru ca lucrătorii să se simtă valorizați.
Valoarea în educație
Oferirea unor perspective de educație și învățare care să permită forței de muncă existente să își diversifice și să își îmbunătățească competențele – și să ofere noilor angajați un pachet atractiv și solid – este esențială pentru a asigura o mai mare loialitate a angajaților față de companie. Iar o echipă mai mulțumită va dori, fără îndoială, să rămână mai mult timp în rolul lor.
Am constatat că furnizarea de formare flexibilă prin intermediul uceniciei este esențială pentru a asigura o evoluție continuă a carierei angajaților, indiferent de vârstă sau de stadiul carierei.
Chiar dacă peste 40% dintre organizațiile cu care am discutat sunt descurajate de riscul ca un angajat să plece după ce a finalizat acest tip de formare, aceste temeri par a fi nefondate, deoarece peste 91% dintre angajații pe care i-am chestionat au declarat că ar fi mai probabil să rămână mai mult timp într-un rol dacă angajatorul lor ar investi în formare încă de la început.
În condițiile în care mai mult de 9 din 10 întreprinderi au fost de acord că investițiile suplimentare în formare ar ajuta la recrutarea și păstrarea unui număr mai mare de angajați, se pare că stagiile de ucenicie, care se pot adapta la nevoile individului și ale afacerii, sunt un loc ideal pentru a începe să abordeze orice problemă de păstrare a angajaților în cadrul unei companii.
Accelerați procesul
Introducerea cursurilor de formare prin intermediul unor căi de ucenicie pentru persoanele aflate în toate etapele carierei în cadrul companiei dumneavoastră pare probabil descurajantă. Este de înțeles că aproape jumătate dintre întreprinderile au fost descurajate să ofere astfel de oportunități de dezvoltare pentru lucrătorii noi și cei existenți din cauza investiției de timp necesare – și mai mult de o treime sunt descurajate de investiția financiară percepută.
Dar flexibilitatea uceniciei înseamnă că angajatorii pot “încărca în avans” învățarea unui lucrător atunci când acesta începe să lucreze sau că formarea poate fi “accelerată” în cazul în care o persoană are deja competențe într-un domeniu relevant.
Ambele opțiuni sunt eficiente din punct de vedere al timpului și al costurilor pentru angajatori, iar 78% dintre angajați ar fi dispuși să înceapă o ucenicie sau un curs de formare dacă ar putea să comprime învățarea într-o perioadă mai scurtă. Este o situație avantajoasă pentru toate părțile implicate.
Întreprinderile care introduc mijloace definite de progres la locul de muncă pentru angajații noi și cei existenți vor culege beneficiile unui moral îmbunătățit, iar angajații ambițioși vor dori să vă răsplătească investiția în ei rămânând alături de dumneavoastră – indiferent ce ne va rezerva restul anului 2022.