Chiar dacă investiția imobiliară este una dintre cele mai sigure investiții din această lume, nu este imună la un declin. Iată câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe investitori să se pregătească pentru o prăbușire a pieței.
Fiecare țară din această lume a avut criza sa imobiliară, în funcție de situația pieței. De exemplu, în UE , a existat un colaps imobiliar în anii 2000, iar prețurile au început să scadă în 2005-2006. Unii investitori au fost cuprinși de panică și au fost nevoiți să își vândă proprietățile cu o reducere mare. Astăzi, ne aflăm într-un alt ciclu și nimeni nu poate prezice când va avea loc următoarea prăbușire. În calitate de investitor imobiliar, trebuie să fiți pregătit pentru acest lucru și trebuie să vă protejați în cazul unui nou declin imobiliar. Iată cinci sfaturi pentru investitorii care doresc să se protejeze de un declin al pieței imobiliare:
Rămâi în limitele bugetului tău
Chiar dacă unele investiții pot fi tentante, este necesar să vă cunoașteți capacitatea de finanțare și să vă încadrați întotdeauna în ea. Pentru a realiza acest lucru, puteți verifica la bancă sau la o altă organizație de finanțare. Asigură-te că investești doar în proprietăți pe care ți le poți permite. Riscul, în cazul unui declin imobiliar, este ca proprietatea dvs. să își piardă valoarea. Dacă la aceasta se adaugă dificultățile financiare pe care le poate provoca o prăbușire, nu veți mai putea să vă achitați împrumutul și va trebui să vă vindeți proprietatea. În mijlocul unei crize, proprietatea dvs. va fi la cel mai mic preț. Deși acest lucru este puțin probabil, având în vedere actuala bulă imobiliară, este necesar să vă planificați pentru acest rezultat, pentru a nu fi prinși nepregătiți în cazul în care se produce acest eveniment.
Nu vă grăbiți
Orice s-ar întâmpla, este necesar să vă păstrați calmul și să nu vă grăbiți să cumpărați sau să vindeți o proprietate. În calitate de investitor, fiecare decizie pe care o luați ar trebui să fie rezultatul unei reflecții mature. Ar trebui să efectuați mai întâi o analiză a pieței imobiliare actuale înainte de a vă lansa în orice investiție. În vremuri de criză, s-ar putea să fiți prins în grija de a cumpăra la un preț ridicat dacă vă este teamă că prețul va crește și mai mult. Dar, ca în cazul oricărei investiții, pentru a fi profitabil, trebuie să faceți lucrurile diferit de mulțime. Atunci când toată lumea se grăbește să cumpere, trebuie să țineți cont de faptul că nu este momentul să investiți, pentru a nu fi nevoit să plătiți mai mult decât valorează de fapt proprietatea.
Aveți economii în caz de urgențe
Atunci când investești într-o proprietate, îți iei un angajament pe 10, 20 sau chiar 25 de ani. Trebuie să aveți niște economii în cazul în care nu puteți face plățile lunare. Diferite asigurări, cum ar fi asigurarea pentru chirie neplătită sau asigurarea pentru chirie vacantă, vă pot ajuta în acest sens. Dar faptul de a avea niște bani puși deoparte vă permite, de asemenea, să profitați de alte oportunități de investiții și vă permite să vă puneți la adăpost pentru câteva luni în cazul unei prăbușiri a pieței imobiliare.
Investiți în proprietăți profitabile
Studiul rentabilității proprietății este un pas esențial înainte de a trece la investiția propriu-zisă. O proprietate profitabilă, chiar și în cazul unei prăbușiri a pieței imobiliare, are mai puține șanse să își piardă valoarea. În plus, în cazul unei investiții locative, chiriașii dvs. sunt în continuare obligați să își plătească chiria, întrucât, chiar și în condiții de criză, nevoia de locuințe rămâne vitală. În acest caz, sunt foarte puține șanse să vă vindeți proprietatea și să fiți afectat de o prăbușire a pieței imobiliare. Din acest motiv, este foarte important să vă studiați cu atenție proiectul de investiție. Dacă este posibil, faceți acest lucru cu ajutorul unui expert în acest domeniu.
Diversifică-ți sursele de venit
Această ultimă strategie este esențială, deoarece vă poate minimiza riscurile de pierdere. Dacă investești doar în proprietăți imobiliare, o prăbușire a acestei piețe te poate face să-ți pierzi întreaga avere. Astfel, diversificarea este importantă dacă vrei să îți asiguri cât mai mult investiția. De exemplu, aceasta poate fi investirea pe piața bursieră, într-o anumită criptomonedă, în aur sau într-o afacere fizică sau virtuală. În orice caz, să îți pui toate ouăle în același coș nu este niciodată o idee bună.
Pentru a reuși să vă diversificați cu succes diversele investiții, ar fi bine să apelați la ajutorul unui profesionist în domeniu, care va avea toate calificările necesare pentru a vă ghida.