Perspectivele economice ale României sunt sumbre, dar interesul investitorilor rămâne ridicat. România își poate deteriora anul viitor economia, dar interesul investitorilor este în creștere, a declarat Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.
Peste 50% dintre companiile german estimează că dezvoltarea economică a României se va “înrăutăți considerabil” în următoarele 12 luni, în timp ce doar 10,7% se așteaptă la o îmbunătățire.
Aproximativ 37,5% nu se așteaptă la nicio schimbare a situației economice din România în 2023.
Trăim vremuri foarte dificile și ne aflăm din nou într-o situație paradoxală. În ciuda perspectivelor economice evident negative, companiile doresc în continuare să investească în România și, mai ales, să își mărească numărul de angajați. În ciuda crizelor, majoritatea companiilor chestionate o duc bine în prezent.
Circa 51% dintre firmele germane chestionate care activează în România au declarat că situația lor actuală este bună, în scădere față de 67% care au spus același lucru anul trecut. Peste 37% dintre respondenți și-au caracterizat situația actuală ca fiind satisfăcătoare, în timp ce restul de 10,7% au spus că trec printr-o situație dificilă.
Privind în perspectivă, 40% dintre respondenți cred că performanța lor se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, în timp ce 10% consideră că performanța lor va fi mai slabă în anul următor, iar 48% nu prevăd nicio schimbare.
Astfel, peste 25% dintre companiile germane chestionate intenționează să crească investițiile în următoarele 12 luni, 10,7% nu vor face nicio investiție, în timp ce 19,6% intenționează să investească mai puțin. De asemenea, 44,6% nu prevăd nicio schimbare în planurile lor de investiții.
De asemenea, aproximativ 41% intenționează să facă noi angajări în următoarele 12 luni, în timp ce doar 19,6% intenționează să reducă numărul de locuri de muncă. Pentru 39% dintre companiile intervievate, este probabil ca numărul de angajați să rămână stabil în anul următor.
Companiile germane active în România consideră că majorarea prețurilor la mărfuri și energie, lipsa de personal și costurile forței de muncă sunt principalii factori de risc care le influențează evoluția.
Cele mai multe companii chestionate consideră că majorarea costurilor cu energia și materiile prime este o consecință pe termen scurt a războiului din Ucraina. Întreruperile lanțului de aprovizionare, problemele de logistică, precum și lipsa materiilor prime și a serviciilor sunt considerate, de asemenea, consecințe ale crizei actuale.