România se confruntă cu un context economic dificil din cauza prețurilor ridicate la energie, a inflației și a instabilității geopolitice, însă Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susține că actualele provocări bugetare trebuie rezolvate printr-o serie de măsuri sustenabile pentru economia românească, măsuri menite să rezolve problemele actuale, dar fără a afecta viitorul economic al țării prin suprasolicitarea companiilor sau prin generarea unei percepții de instabilitate a reglementărilor, descurajând astfel investițiile private și reducând avantajele competitive.
Stabilitatea și predictibilitatea sistemului fiscal trebuie să fie o prioritate pentru autorități, pentru a menține un mediu de afaceri stabil și atractiv.
Doar în aceste condiții sectorul privat va fi motivat să continue să investească în România și să ofere locuri de muncă pentru cetățenii săi.
Orice modificare a cadrului fiscal fără evaluări de impact și dialog cu mediul de afaceri ar putea compromite potențialul de dezvoltare economică, care se bazează în principal pe atragerea de investiții străine directe.
Așa cum a rezultat din cel mai recent Studiu FIC, impozitele plătite de companiile membre FIC au o contribuție directă semnificativă la susținerea bugetului de stat, la creșterea economică înregistrată în România, precum și la construirea de bunăstare.
Rezultatele arată o imagine detaliată a contribuției majore a marilor companii românești cu capital străin la bugetul de stat, cel mai important indicator fiind nivelul de colectare a TVA, care este cel mai ridicat.
Raportul oferă detalii cu privire la contribuția unui eșantion reprezentativ de companii românești cu capital străin la veniturile fiscale prin nivelul taxelor plătite la bugetul de stat.