Unele depozite bancare deținute de gospodăriile din România la băncile locale a crescut cu 1,3 mld. lei (260 mil. euro) în primele patru luni ale anului (până la 285,2 mld. lei), potrivit datelor de la sfârșitul lunii aprilie privind creditele și depozitele bancare publicate de Banca Națională a României (BNR).
Este, într-adevăr, un avans relativ mai mic, de doar 0,5% din stocul de depozite deținut la finele anului 2021 și de 7,5 ori mai mic decât saltul depozitelor gospodăriilor (9,8 mld. lei) din aceeași perioadă a anului trecut. Dar este totuși o dinamică pozitivă, cel puțin în termeni nominali.
Ținând cont de prețurile mult mai mari la alimente și energie, cifrele nu pot susține cu greu ipoteza unui consum privat masiv determinat de un “comportament inflaționist” – deși acesta rămâne unul dintre scenariile (negative) posibile pentru prima parte a anului.
Prețurile de consum au avansat cu 7,9% în primele patru luni ale anului, echivalentul unei pierderi de peste 20 mld. lei (4 mld. euro) suferite de gospodării.
Pentru a preveni pierderi și mai mari, gospodăriile au încasat în mod vizibil o parte din depozitele la termen (în condițiile în care ratele dobânzilor la depozite sunt mult în urma inflației, datorită politicii dovish a BNR). Dar cifrele arată că banii au migrat în valută – și nu au fost cheltuiți doar peste noapte.
Stocul de depozite la termen a scăzut cu 3,97 mld. lei în primele patru luni ale anului, în timp ce depozitele overnight au crescut cu 5,28 mld. lei.
În ceea ce privește depozitele overnight, depozitele în monedă locală s-au contractat cu 4,11 mld. lei, în timp ce stocul de depozite în euro și în alte valute (în principal USD) a crescut semnificativ, cu 7,36 mld. lei și, respectiv, 2,03 mld. lei