Ultimele 18 luni au reprezentat o adevărată bulversare a metodelor noastre de lucru încercate și testate, iar cele mai multe companii profită acum de această ocazie pentru a-și reevalua abordările și pentru a face schimbări de durată. Una dintre cele mai populare modalități de a avansa pare să fie aranjamentele de lucru hibride, dar specificul acestora este încă în curs de definire.
Nepotrivire între angajații de la birou și cei de la distanță
Dacă este implementată la întâmplare, munca hibridă poate duce la o nealiniere între angajații care lucrează la birou și cei care lucrează la distanță. Deoarece unul dintre principalele atracții ale hibridului este echilibrul dintre autonomie și colaborare, trebuie să vă asigurați că aranjamentul de lucru hibrid le promovează pe ambele.
Soluție: dacă simțiți că acest lucru ar putea împiedica colaborarea, stabiliți zile specifice pentru munca la birou și faceți ca acele zile să se concentreze pe colaborare, în timp ce zilele în care toată lumea lucrează de acasă sunt rezervate pentru munca mai autonomă, care nu necesită (atât de multă) interacțiune în persoană.
Echilibrul în timpul ședințelor
Dacă ați urmat abordarea sugerată la punctul anterior, v-ați ocupat deja de acest aspect. Dar pentru cei care optează pentru o abordare mai liberă, în care angajații pot alege ei înșiși modul în care echilibrează munca de la birou și cea de la distanță, echilibrul la întâlniri între angajații de la birou și cei de la distanță ar trebui să fie un aspect esențial.
Soluție: faceți ca video să fie opțiunea implicită pentru toate întâlnirile dacă cel puțin unul dintre participanți lucrează la distanță. Aceasta este o strategie utilizată cu mare succes și în cazul evenimentelor hibride, care asigură că nimeni nu este lăsat pe dinafară.
Spațiul de birouri și chiria
În funcție de modul în care compania dvs. intenționează să echilibreze munca la birou și cea la distanță, s-ar putea să simțiți că păstrarea unui birou dedicat, cu toate avantajele aferente, ar fi o risipă de resurse. Cu toate acestea, veți avea totuși nevoie de o formă de spațiu de birouri dacă intenționați să deveniți mai degrabă hibrid decât complet la distanță.
Soluție: una dintre cele mai bune opțiuni este probabil găsirea unui spațiu de birouri de coworking și/sau a unei alte companii cu care să îl împărțiți. Dacă doriți să vă păstrați propriile birouri, dar să nu vă bazați atât de mult pe un birou central mare (de obicei, într-un oraș unde chiria este mai mare), puteți, în schimb, să vă gândiți să deveniți mai distribuit cu mai multe birouri locale mai mici.
Costurile generale și costurile cu forța de muncă
În cazul muncii la distanță și mai ales al muncii hibride, gestionarea costurilor și cheltuielilor angajaților nu este la fel de simplă ca în cazul angajaților complet interni. De exemplu, este logic ca angajații la distanță să nu aibă dreptul la o rambursare a cheltuielilor de deplasare și să fie în schimb compensați pentru utilizarea propriului internet și a electricității. Dar cum echilibrați acest aspect într-un cadru hibrid?
Soluție: cel mai important lucru este să oferiți tuturor angajaților posibilitatea de a alege (dacă aranjamentul hibrid vă permite acest lucru) și să îi informați în prealabil cu privire la compromisurile și/sau modificările aduse beneficiilor lor. Și, dacă sunteți tentat să tăiați salariul acelor angajați care optează pentru a merge complet la distanță – nu o faceți!
Management și colaborare
Managementul angajaților la distanță poate deveni complicat, atât din punctul de vedere al managerilor, cât și al angajaților. Cum pot primii să își facă treaba în mod corespunzător în lipsa interacțiunii în persoană și, la fel, să le ofere feedback și colaborare adecvată celor din urmă, fără a-i favoriza pe angajații de la birou?
Soluția: o cultură a încrederii este esențială pentru gestionarea angajaților care lucrează în mod autonom și la distanță. Comunicarea frecventă prin canale bine stabilite este, de asemenea, esențială. Ajută foarte mult dacă dispuneți de instrumente de management bine gândite.
Diferențe în experiența angajaților între angajații de la birou și cei de la distanță
Acest punct le înglobează pe toate cele anterioare. Pe lângă fluxurile de lucru zilnice, spiritul de echipă și cultura companiei sunt experimentate mult diferit pentru angajații care lucrează în mare parte la birou față de cei care lucrează în mare parte de acasă. Acest aspect este relevant mai ales pentru noii angajați care trebuie să se integreze într-un cadru la distanță sau hibrid.
Soluția: străduiți-vă să mențineți experiența cât mai echilibrată posibil și nu uitați să oferiți tuturor posibilitatea de a alege. Planificați evenimente de companie având în vedere hibridul, eventual în combinație cu întâlniri mai substanțiale în persoană.
Cele mai multe companii centrate pe angajați vor opta pentru anumite forme hibride și este logic că acelea sunt și tipurile de companii care vor dori să asigure o implementare fără probleme, fără a afecta experiența angajaților.