Prețul nichelului a crescut vertiginos, pe fondul așteptărilor privind o penurie pe piața mondială, provocată de creșterea cererii care depășește creșterea ofertei. Relansarea industriei siderurgice și creșterea producției de vehicule electrice stimulează consumul de nichel.
către cele mai ridicate niveluri din mai mulţi ani pe fondul pariurilor că o redresare economică de pe urma pandemiei şi promovarea la nivel mondial a energiei mai curate, mai verzi vor descătuşa cererea.
Indonezia, cel mai mare producător mondial de minereu de nichel, a interzis exporturile de minereu și a obținut astfel o producție record de nichel rafinat.
Potrivit Băncii Mondiale, prețul mediu al nichelului în prima jumătate a anului 2021 a ajuns la 17.489 de dolari pe tonă, ceea ce reprezintă o creștere de 27% față de prețul mediu din 2020, de 13.787 de dolari pe tonă.
Cererea în creștere din partea industriei siderurgice în redresare și din partea producției emergente de automobile electrice provoacă creșterea prețurilor, în timp ce se așteaptă ca oferta să fie insuficientă pe termen imediat din cauza scăderii producției extrase.
În prima jumătate a anului 2020, cererea mondială de nichel a scăzut, ca urmare a prăbușirii pronunțate a producției de oțel. Începând cu trimestrul al treilea din 2020, aceasta a început să se redreseze, impulsionată de sectoarele oțelului inoxidabil și al fontei de nichel din China și Indonezia.
Producția minieră globală de nichel în 2020 a scăzut de la 2,6 milioane la 2,5 milioane de tone de conținut de nichel, ca urmare a prăbușirii pronunțate a producției de oțel în prima jumătate a anului.
Indonezia, principalul producător mondial de minereu de nichel, și-a redus volumul producției miniere de la 853 mii la 760 mii tone, a interzis exportul de minereu de nichel neprelucrat și a crescut producția de nichel rafinat la 636 mii tone. Acest lucru ar trebui să ajute Indonezia să devină cel mai mare producător de nichel rafinat la nivel mondial, înlăturând China din poziția de lider actual.
Cererea provenită din creșterea producției de oțel inoxidabil va fi principalul motor al pieței de nichel pe termen mediu. Un alt impact provine din expansiunea rapidă a industriei vehiculelor electrice. Noile tipuri de baterii pentru vehicule electrice eficiente din punct de vedere energetic care sunt în curs de dezvoltare utilizează un conținut mai mare de nichel în catod, ceea ce va accelera creșterea consumului în această industrie.
În 2020, producția de nichel rafinat a scăzut cu -0,5%, ajungând la 2,6 milioane de tone, pentru prima dată din 2015, punând astfel capăt unei tendințe de creștere de patru ani. Volumul total al producției a crescut cu o rată medie anuală de +4,5% între 2012 și 2020.
În 2020, importurile globale de nichel au scăzut la 691 mii tone, scăzând cu -9,7% față de cifrele din 2019. În termeni valorici, importurile de nichel s-au redus la 9,4 miliarde de dolari în 2020.
În 2020, prețul mediu de import al nichelului s-a ridicat la 13.651 dolari pe tonă, în scădere cu -3,5% față de anul precedent. Prețurile medii au variat simțitor între principalele țări importatoare. În 2020, principalele țări importatoare au înregistrat următoarele prețuri: în Austria (14 894 de dolari pe tonă) și Japonia (14 825 de dolari pe tonă), în timp ce China (12 827 de dolari pe tonă) și Suedia (13 194 de dolari pe tonă) au fost printre cele mai scăzute.