Piața imobiliară din România a fost întotdeauna una dintre cele mai populare piețe de investiții, deoarece rămâne o oportunitate clară de a obține randamente pe termen lung.
Populară atât pentru noii proprietari de afaceri, cât și pentru investitorii experimentați, în timp ce previziunile recente privind proprietățile sugerează că România ar putea înregistra o creștere a prețurilor cu 21,5% până în 2025, investițiile în România rămân o oportunitate de încredere pentru maximizarea randamentelor pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor și al cererii incredibile.
Investiția în proprietăți poate fi o modalitate excelentă de a obține un venit nou sau suplimentar și de a crea o moștenire pentru viitor.
Proprietatea este în mare parte considerată a fi una dintre cele mai sigure investiții pe care le puteți face, dar cum nicio investiție nu vine fără un anumit grad de risc, este important să vă analizați cu atenție opțiunile, inclusiv:
Dacă intenționați să obțineți un credit, veți avea nevoie de un depozit bun. Majoritatea creditelor ipotecare necesită un depozit de cel puțin 25%.
De asemenea, ipotecile impun de obicei rate ale dobânzii mai mari, așa că va trebui să luați în considerare cât de bine acoperă venitul din chirii preconizat plățile ipotecare lunare și alte costuri.
Pe lângă prețul de achiziție al proprietății, va trebui să luați în considerare și următoarele costuri:
- Costurile de expertiză
- Onorariile avocatului
- Costurile de asigurare
- Taxa de timbru
Normele privind taxa de timbru pentru proprietățile înseamnă că veți plăti o suprataxă suplimentară de 2% pe lângă ratele obișnuite ale taxei de timbru.
Gândiți-vă dacă doriți să vă construiți un portofoliu imobiliar care să vă poată înlocui venitul actual.
Sau dacă pur și simplu căutați o singură proprietate pentru a vă spori venitul și fondul de pensii în viitor.
Gândiți-vă întotdeauna la obiectivele pe termen lung pe care doriți să le atingeți prin investiții imobiliare, deoarece acest lucru vă va ajuta să vă mențineți concentrarea.
Una dintre cele mai importante decizii pe care le veți lua în calitate de investitor imobiliar este unde doriți să cumpărați.
Va trebui să vă gândiți la:
- Prețurile proprietăților din zona în care investiți
- Chiriile medii din acea zonă
- Randamentele de închiriere
- Potențialul de regenerare sau de investiții în zona respectivă în anii viitori
- legăturile de transport și locurile de muncă din zonă
Deși poate fi ușor să te lași pur și simplu pradă achiziționării unei proprietăți de investiții pe piața liberă, există și alte opțiuni atunci când vine vorba de proprietăți.
Cumpărarea la licitație poate fi o modalitate excelentă de a obține rapid o proprietate, în timp ce multe dintre proprietățile scoase la licitație au un mare potențial de a adăuga valoare pe termen lung.
Procesul de cumpărare la licitații se încadrează, de asemenea, în termene fixe, achizițiile putând fi finalizate în doar 28 de zile – ceea ce înseamnă că ați putea depăși cu ușurință termenul limită pentru taxa de timbru și ați putea economisi o sumă substanțială de bani.
Pe lângă stabilirea unei locații bune pentru investiții, va trebui să vă gândiți și la cine vor fi chiriașii dumneavoastră.
Dacă doriți să atrageți familii, ar trebui să vă uitați la proprietăți mai mari, care v-ar putea întinde bugetul, dar v-ar putea asigura și o chirie lunară mai mare.
Odată ce vă aflați în poziția în care sunteți gata să vă cumpărați prima proprietate de închiriat, va trebui să începeți să vă gândiți la modul în care o veți administra – sau dacă veți angaja pe cineva care să o administreze pentru dumneavoastră.
Legislația privind închirierea unei locuințe este vastă și complexă, dar respectarea legislației este cea mai importantă parte a activității de proprietar.
Utilizând serviciile de gestionare ale unui agent de închiriere, vă puteți asigura:
- obțineți chiriași buni în proprietatea dvs., care sunt bine referențiați
- Rămâneți în conformitate cu peste 150 de acte legislative, inclusiv:
- Siguranța gazelor și a instalațiilor electrice
- Siguranța la foc, fum și monoxid de carbon
- Legislația privind depozitele
- Reguli privind dreptul la închiriere
Un bun agent de închiriere va avea grijă și de:
- Contracte de închiriere și reînnoiri
- Colectarea chiriei
- Întreținere și lucrări de urgență
- Inventare și inspecții ale proprietății