În urmă cu câțiva ani, unii lideri, antreprenori și inovatori creau companii, în timp ce managerii erau angajați pentru a le conduce operațiunile. Dar, în zilele noastre, veți observa că sistemul nostru educațional este orientat mai ales către educația în domeniul managementului.
Leadership-ul este mai degrabă un proces de influență socială, care maximizează eforturile celorlalți în vederea atingerii unui obiectiv comun. Ea decurge din influența socială și necesită resurse umane pentru a obține rezultatele scontate. Un lider este o persoană care preia întotdeauna inițiativa și investește un efort mare pentru a realiza viziunea companiei. Acesta este singurul motiv pentru care oamenii din jur încep să îi urmeze.
Managementul constă în îndeplinirea unor sarcini planificate în prealabil în mod regulat cu ajutorul subordonaților. Un manager este complet responsabil pentru îndeplinirea celor patru funcții importante ale managementului: planificare, organizare, conducere și control. Managerii pot deveni lideri numai dacă își îndeplinesc în mod adecvat responsabilitățile de conducere, inclusiv comunicarea de bine și de rău, oferind inspirație și îndrumare și încurajând angajații să se ridice la un nivel mai ridicat de productivitate.
Dar, din păcate, nu toți managerii pot realiza acest lucru. Responsabilitățile manageriale sunt adesea descrise într-o fișă de post, iar subordonații le urmează datorită titlului profesional sau clasificării. Un manager se concentrează în primul rând pe îndeplinirea obiectivelor organizaționale; de multe ori nu ia în considerare prea multe alte aspecte. Odată cu titlul vine și autoritatea și privilegiul de a promova, angaja sau recompensa angajații pe baza performanțelor și a comportamentului lor.
Diferența dintre conducere și management
Este posibil să fii manager și lider în același timp. Dar țineți cont de faptul că doar pentru că cineva este un mare lider nu înseamnă că va fi un mare manager sau invers. Așadar, ce factori diferențiază aceste două roluri? Mergând mai departe în acest articol despre leadership vs management, explorăm acești factori.
1. Diferențe în ceea ce privește viziunea
Liderii sunt considerați ca fiind vizionari. Aceștia stabilesc căile pentru a excela creșterea organizațională. Ei examinează întotdeauna unde se află organizația lor, unde vor să ajungă și cum pot ajunge acolo prin implicarea echipei.
Prin comparație, managerii își propun să atingă obiectivele organizaționale prin implementarea unor procese, cum ar fi bugetarea, structurarea organizațională și dotarea cu personal. Viziunea managerilor este legată de strategiile de implementare, de planificarea și de organizarea sarcinilor pentru a atinge obiectivele stabilite de lideri. Cu toate acestea, ambele roluri sunt la fel de importante în contextul mediilor de afaceri și necesită eforturi asociative.
2. Organizare vs. aliniere
Managerii își ating obiectivele prin utilizarea activităților coordonate și a proceselor tactice. Aceștia descompun obiectivele pe termen lung în segmente mici și organizează resursele disponibile pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Pe de altă parte, liderii sunt mai mult preocupați de modul în care să alinieze și să influențeze oamenii decât de modul în care să le repartizeze munca. Ei reușesc acest lucru ajutându-i pe indivizi să își imagineze funcția într-un context mai larg și posibilitatea de creștere viitoare pe care o pot oferi eforturile lor.
3. Diferențe în ceea ce privește interogările
Un lider întreabă ce și de ce, în timp ce un manager se concentrează pe întrebările cum și când. Pentru a face dreptate îndatoririlor sale de lider, cineva ar putea să pună la îndoială și să conteste autoritatea pentru a anula deciziile care ar putea să nu fie în interesul echipei. Dacă o firmă are o piedică, un lider va fi cel care va interveni și va întreba: Ce am învățat din asta? și De ce s-a întâmplat asta?
Pe de altă parte, managerii nu sunt obligați să evalueze și să analizeze eșecurile. Descrierea postului lor pune accentul pe întrebarea Cum și Când, ceea ce îi ajută să se asigure că planurile sunt executate corect. Aceștia preferă să accepte status quo-ul și nu fac nicio încercare de a-l schimba.
4. Poziție vs. calitate
Managerul este un rol care se referă frecvent la un post specific în cadrul structurii unei organizații, în timp ce termenul de lider are o definiție mai ambiguă. Leadershipul apare ca rezultat al acțiunilor dumneavoastră. Sunteți un lider dacă acționați într-un mod care îi inspiră pe ceilalți să dea tot ce au mai bun. Nu contează care este titlul sau poziția dumneavoastră. Pe de altă parte, un manager este un titlu de post care vine cu un set fix de responsabilități.
Ce fac managerii?
Un manager este un membru al unei organizații care are responsabilitatea de a îndeplini cele patru funcții importante ale managementului: planificare, organizare, conducere și control. Dar sunt toți managerii lideri?
Majoritatea managerilor tind să fie și ei lideri, dar numai DACĂ îndeplinesc în mod adecvat și responsabilitățile de conducere ale managementului, care includ comunicarea, motivarea, oferirea de inspirație și îndrumare și încurajarea angajaților să se ridice la un nivel mai ridicat de productivitate.
Din păcate, nu toți managerii sunt lideri. Unii manageri au calități slabe de conducere, iar angajații urmează ordinele managerilor lor pentru că sunt obligați să facă acest lucru – nu neapărat pentru că sunt influențați sau inspirați de lider.
Sarcinile manageriale sunt, de obicei, o parte formală a descrierii unui post; subordonații le urmează ca urmare a titlului sau a denumirii profesionale. Principala preocupare a unui manager este îndeplinirea scopurilor și obiectivelor organizaționale; de obicei, nu iau în considerare multe alte aspecte. Managerii sunt considerați responsabili pentru acțiunile lor, precum și pentru acțiunile subordonaților lor. Odată cu titlul vine și autoritatea și privilegiul de a promova, angaja, concedia, disciplina sau recompensa angajații pe baza performanțelor și comportamentului acestora.
Principala diferență între management și conducere este că liderii nu dețin sau nu ocupă neapărat o poziție de conducere. Pur și simplu, un lider nu trebuie să fie o figură de autoritate în organizație; un lider poate fi oricine.
Spre deosebire de manageri, liderii sunt urmați datorită personalității, comportamentului și convingerilor lor. Un lider investește personal în sarcini și proiecte și demonstrează un nivel ridicat de pasiune pentru muncă. Liderii sunt foarte interesați de succesul celor care îi urmează, permițându-le acestora să își atingă obiectivele cu satisfacție – acestea nu sunt neapărat obiective organizaționale.