Blana tunsă a oilor este probabil cunoscută încă din epoca bronzului ca material textil. Egiptenii antici au deschis deja fabrici de lână pe scară largă pentru a prelucra acest material prețios. Până în secolul al XIX-lea, lâna a fost considerată un material prețios, iar purtarea hainelor de lână era un privilegiu pentru cetățenii bogați. Abia de când lâna de oaie a fost importată în Europa din Australia și Noua Zeelandă a devenit disponibilă în cantități suficiente, astfel încât materialul de încălzire a devenit accesibil pentru restul populației. Pielea de oaie este formată din părul exterior, rigid și aspru, care servește drept protecție împotriva intemperiilor, precum și din părul interior, moale și fin, care reglează căldura corpului. Lâna de oaie propriu-zisă este extrasă din părul interior.
Caracteristic pentru materialul pufos este stratul exterior de păr înfofolit și ondulațiile sale, care este foarte diferit în funcție de rasă. Cu cât structura fibrelor este mai uniformă, cu atât calitatea lânii este mai bună.
În timpul creșterii lânii, glandele sebacee produc lanolina, o grăsime proprie organismului, care înfășoară fiecare fir de păr de lână și leagă firul de păr, astfel încât să nu ajungă umezeala pe piele. Lanolina este folosită și ca produs cosmetic și în medicină.
Blana rasă a oilor se mai numește și lână. Cea mai bună lână crește pe spate și pe părțile laterale. În medie, fiecare oaie livrează 3,5 kilograme de lână, în funcție de rasă și vârstă. Prin creșterea din ultimele secole, cantitatea s-a triplat aproximativ.
Din lâna brută se face și fetru: în acest scop, fibrele sunt rulate și împletite dens sub influența căldurii umede, a presiunii și a săpunului. Lââna este considerată a fi una dintre cele mai bune și mai sănătoase materii prime disponibile pentru textile: în funcție de calitatea și rezistența lor, firele sunt folosite pentru îmbrăcăminte exterioară, ciorapi, îmbrăcăminte sport, până la tricotaje rustice și covoare. Din fetru se confecționează pălării și papuci.
Beneficiile lânii
Pare surprinzător, dar încă din cele mai vechi timpuri s-a descoperit că lâna are proprietăți vindecătoare. Experții consideră că efectul terapeutic se bazează pe contactul delicat cu pielea. Astfel, fibra fină stimulează sistemul capilar al sângelui, contribuind la creșterea puterii naturale de vindecare a organismului. Datorită efectului ușor de încălzire, mușchii se relaxează. Mmasajul din fire de lână rivalizează cu reflexologia. Cu cât țesătura sau lâna este mai groasă, cu atât mai mare este acțiunea sa energetică. De aceea, obiectele confecționate acasă din lână naturală sunt benefice pentru persoanele bolnave sau în vârstă.
Firele țesute acumulează și mențin aerul, realizând astfel efectul de termoreglare. Lâna absoarbe umezeala și praful, acționând ca un filtru organic pentru organism. Materialul conține o substanță naturală numită lanolină, cu efect antiinflamator și impermeabil, astfel încât lâna, deși absoarbe umezeala (până la 30% din greutatea sa), nu dă senzația de umezeală. Umiditatea se evaporă lent, iar lâna rămâne uscată.
Pe lângă unele proprietăți mai controversate, care sunt încă în discuție, lâna are și alte beneficii importante, recunoscute atât de cei care o folosesc pentru proprietăți industriale, cât și de cei care preferă hainele lucrate manual și organice.
- Respinge apa. Interacțiunea dintre cele două părți de fibre care compun lâna este responsabilă pentru gestionarea umidității din lână. Învelișul exterior multistrat este hidrofob, deci repelent la apă. Dar lasă vaporii de apă să treacă prin fibră. Astfel, este posibil ca fibrele de lână să poată absorbi aproximativ 30% din propria greutate de apă fără ca lâna să se simtă umedă.
- Autocurățare mecanică. O altă proprietate a lânii bazată pe fibre este calitatea sa de autocurățare mecanică. Spus foarte simplu, firele a două tipuri diferite de fibre împletite între ele în mod lânced în trunchiul de filamente se umflă în grade diferite atunci când umiditatea este absorbită și eliberată. Conectate ferm, acestea pun în mișcare fibra de lână. Această mișcare proprie a fibrei respinge particulele de murdărie care se află pe suprafața fibrei. Aceste particule de murdărie rămân doar la suprafață, ele nu pot pătrunde în interiorul fibrei. Datorită acestui proces natural, lâna nu se murdărește atât de repede.
- Autocurățare chimică. Puterea de autocurățare chimică a lânii este remarcabilă și responsabilă pentru confortul acesteia. Structura fizică și chimică complexă a unei fibre de lână îi permite să absoarbă sau să neutralizeze o varietate de substanțe chimice. Fie că este vorba de acid clorhidric sau sulfuric, de compuși toxici de carbon pe bază de benzen sau de ingredientele din fumul de țigară, lâna “distruge” aceste substanțe străine. Acesta este motivul pentru care hainele din lână nu miros atât de mult chiar și atunci când sunt murdare.
- Neinflamabil și antistatic. În cele din urmă, lâna este atât neinflamabilă, cât și antistatică. O scânteie arde rapid o gaură în hainele sintetice, în timp ce lâna nu este afectată. Și oricine a simțit vreodată o “scânteie” atunci când a atins un mâner de ușă din metal sau i s-a ridicat părul în picioare după ce a îmbrăcat o bluză din material sintetic știe să aprecieze lipsa de sarcină statică a lânii.
Tipuri de lână
S-ar putea să credeți că toată lâna provine de la oi sau că toată lâna este la fel, dar acest lucru nu este adevărat. Lâna diferă în ceea ce privește densitatea, culoarea, strălucirea și alte proprietăți importante, în funcție de originea sa.
Lână de miel
Ca și în cazul majorității tipurilor de lână, lâna de miel de cea mai bună calitate se obține de la prima tundere a oilor. Aceasta este considerată cea mai moale și mai fină lână și este de obicei tunsă de la miei care nu au încă șapte luni. Oile produc lână în funcție de pâine, vârstă și alți factori de sănătate, dar randamentul este de aproximativ 1 până la 13 kilograme anual. Unele rase produc lână mai rezistentă, folosită de obicei pentru covoare, mochete sau tapițerie, în timp ce lâna mai moale este folosită pentru îmbrăcăminte.
Mohair
Lâna mohair nu trebuie confundată cu firul de angora obținut de la iepurele de Angora. De fapt, mohairul este obținut de la capra de Angora. Are un aspect creț distinctiv, deoarece firele de păr de pază din blana de acoperire sunt adesea amestecate cu cele din blana inferioară. Fibrele de mohair au un diametru puțin mai mare, de aproximativ 20-40 de microni, similar cu cel al lânii, dar sunt mai puternice și mai netede, deoarece sunt și mai lungi. Ca și în cazul lânii, cel mai fin mohair se obține din primele trei tunsori ale caprei Angora.
Caprele Angora sunt crescute în mod similar cu oile, dar la o scară mult mai mică, de unde și prețul mai mare al mohairului. O capră Angora produce între 3 și 3 kilograme de mohair într-un an.
Angora
Angora este obținută din poluarea iepurelui Angora. Fibra este foarte fină, cu un diametru de doar 10-15 microni. Acesta este motivul pentru care Angora este incredibil de moale în comparație cu toate celelalte tipuri de lână. Calitatea Angora depinde de proporția de păr de gardă amestecat.
Există patru rase de iepuri folosite pentru producția de angora. Acestea sunt iepurele englez, iepurele francez, iepurele uriaș și iepurele satinat. Deoarece fibrele de angora nu sunt la fel de rezistente, acestea sunt amestecate cu materiale elastice mai puternice. Producția de angora este costisitoare și adesea discutabilă din motive etice. Iepurii sunt ținuți în cuști separate și aproape de întuneric pentru a-și proteja pardoseala.
Părul iepurelui angora crește rapid, dar un iepure poate produce doar până la 400 de grame de păr în fiecare an.
Alpaca
Lâna de Alpaca este obținută din părul de Alpaca, un animal originar din America de Sud care produce unul dintre cele mai fine fire de păr. Firele de păr de alpaca sunt foarte fine și moi, având un diametru de numai 15-40 de microni, dar cele care depășesc 30 de microni pot provoca mâncărimi, așa că nu sunt potrivite pentru confecționarea articolelor de îmbrăcăminte. În cele mai multe cazuri, fibrele de alpaca sunt amestecate cu altă lână pentru a-i îmbunătăți calitățile de drapaj.
Părul de alpaca este un antimicrobi natural, ceea ce îl face superior altor tipuri de lână, cum ar fi cașmirul, și are nevoie de mai puține etape de pregătire. Deoarece există diferite rase de Alpaca, calitatea firelor de păr diferă și ea. Alpaca Suri este o rasă foarte rară, astfel încât firele de păr colectate de la aceasta sunt foarte scumpe. În medie, un Alpaca poate produce aproximativ 3,5 kilograme într-un an.
Lână Merino
Este considerată a fi cea mai fină și mai moale lână de oaie și poartă numele unei rase de oi. Lâna Merino este populară în rândul mărcilor de îmbrăcăminte de lux. Este atât de fină încât poate avea un diametru de până la 17 microni. Oaia Merino este originară din Spania, dar în prezent cea mai mare parte a Merino provine din Australia (până la 80%).
Merino trebuie să fie prelucrată pentru că poate fi filată până la un metru și pentru că lâna are nevoie de spălare pentru a scăpa de lanolina grasă. Cu toate acestea, doar aproximativ jumătate din lâna inițială poate fi folosită pentru a produce articole de îmbrăcăminte.
Cașmir
Cașmirul se obține de la capre, mai exact din pâsla a caprei Cașmir. Cașmirul este un material extrem de fin. Diametrul fibrei este de aproximativ 18 microni, ceea ce îl face similar cu cel mai fin merinos. Cașmirul fin este colectat din regiunea gâtului din pelerina și trebuie pieptănat timp de una sau două săptămâni. O capră produce de obicei doar aproximativ 150 de grame de cașmir în fiecare an, ceea ce explică de ce acest material are un preț atât de ridicat.
Deși cașmirul are o elasticitate asemănătoare cu cea a lânii de oaie, deoarece este mai fină, este mai delicat și mai moale pe piele. În cele mai multe cazuri, atunci când cașmirul este finisat în îmbrăcăminte, se ridică puiul de somn pe lână pentru a-i îmbunătăți și mai mult moliciunea.
Mohair
Lâna de mohair nu trebuie confundată cu firul de angora obținut de la iepurele de Angora. De fapt, mohairul este obținut de la capra Angora. Ea are un aspect creț distinctiv, deoarece firele de păr de pază din blana superioară sunt adesea amestecate cu cele din blana inferioară. Fibrele de mohair au un diametru puțin mai mare, de aproximativ 20-40 de microni, similar cu cel al lânii, dar sunt mai puternice și mai netede, deoarece sunt și mai lungi. Ca și în cazul lânii, cel mai fin mohair se obține din primele trei tunsori ale caprei Angora.
Caprele Angora sunt crescute în mod similar cu oile, dar la o scară mult mai mică, de unde și prețul mai mare al mohairului. O capră Angora produce între 3 și 3 kilograme de mohair într-un an.
Angora
Angora se obține din poluarea iepurelui Angora. Fibra este foarte fină, cu un diametru de doar 10-15 microni. Acesta este motivul pentru care Angora este incredibil de moale în comparație cu toate celelalte tipuri de lână. Calitatea Angora depinde de proporția de păr de gardă amestecat.
Există patru rase de iepuri folosite pentru producția de angora. Acestea sunt iepurele englez, iepurele francez, iepurele uriaș și iepurele satinat. Deoarece fibrele de angora nu sunt la fel de rezistente, acestea sunt amestecate cu materiale elastice mai puternice. Producția de angora este costisitoare și adesea discutabilă din motive etice. Iepurii sunt ținuți în cuști separate și aproape de întuneric pentru a-și proteja pardoseala.
Părul iepurelui angora crește rapid, dar un iepure poate produce doar până la 400 de grame de păr în fiecare an.
Lama
Înrudită cu alpaca, lama produce un tip de fibră care strălucește în mod natural. Fibrele de lama sunt mai slabe și mai grosiere, dar sunt potrivite pentru a produce articole de îmbrăcăminte călduroase. Cu toate acestea, fibrele de lama sunt mai rare, așa că nu veți găsi pe piață multe articole fabricate din această lână, în comparație cu alte tipuri de lână.
Conform normelor UE, un produs poate fi etichetat ca fiind 100% lână naturală, atât timp cât nu conține mai mult de 5% impurități involuntare. Lâna este fabricată din fibre colectate de la diverse alte mamifere, nu doar de la oi. Fibrele pot fi răsucite în fire și apoi în textile. Fibrele moderne de lână variază între 16 microni și 40 de microni. Lâna a fost folosită ca o marfă valoroasă timp de secole. Lâna este folosită nu numai pentru îmbrăcăminte, ci și în alte industrii, cum ar fi producerea de amortizoare pentru pian sau de tampoane absorbante. Este un material biodegradabil, care poate fi folosit inclusiv pentru fertilizarea plantelor, deoarece conține 17% azot.