Indiferent cât de mult succes are, toată lumea se va confrunta la un moment dat cu această realitate dureroasă. Și, deși nimic nu poate îndepărta usturimea faptului că cineva te îndepărtează pe tine și toate calitățile tale, nu trebuie să te dea peste cap. Să înveți cum să faci față respingerii într-un mod sănătos este o abilitate valoroasă pe care o poți folosi în viața profesională.
De ce doare să fii respins
Să fii refuzat de un manager de angajare sau de un potențial partener este dureros. Se numește traumă de respingere pentru un motiv – agonia pe care o simțiți este autentică. Indiferent dacă simți durerea cauzată de respingere sau de tăierea degetului, aceeași zonă a creierului tău se activează atunci când procesezi aceste informații.
Cei care nu puteau crea legături strânse cu ceilalți aveau mai multe șanse să fie abandonați sau văzuți ca niște proscriși. De-a lungul timpului, nevoia de a fi incluși a devenit întipărită în creierul uman. Atunci când apare respingerea, condițiile nu se potrivesc cu nevoia ta evolutivă, provocând anxietate și îndoială de sine.
Care sunt etapele ale respingerii?
Înainte de a vă accepta sentimentele, este util să înțelegeți respingerea la locul de muncă. Din punct de vedere emoțional, acceptarea respingerii este un proces, la fel ca îndurerarea unei pierderi.
Pe măsură ce îți procesezi sentimentele, vei trece de la o fază la alta până când, în cele din urmă, vei trece peste gândurile și sentimentele de furie, dezamăgire și îndoială de sine pe care le experimentezi pentru a depăși situația și a găsi pacea.
Cantitatea de timp pe care o petreci în fiecare fază a respingerii depinde de tine și de situație. Unele pot trece repede, altele mai puțin. Este important să ai răbdare cu tine însuți. Nu există o rată optimă pentru a trece peste respingere.
Iată care sunt fazele ale respingerii.
Negarea
Prima ta reacție la descoperirea faptului că cineva te refuză la un loc de muncă va fi neîncrederea. Trebuie să fie o greșeală. Meritați considerația și respectul acestei persoane, așa că s-ar putea să simțiți că ceva nu este în regulă.
Mânia
Aceasta este negarea și, odată ce realizezi că respingerea ta nu este o neînțelegere, vei trece la sentimentul de furie. Odată ce îți dai seama că persoana care te respinge nu recunoaște greșeala pe care o face, s-ar putea să fii furios.
În acest moment, ar putea fi tentant să te răzbuni pe persoana care te respinge. Nu o faceți. În cele din urmă, faptul că îți descarci emoțiile negative pe ei nu va face decât să îți provoace mai multă suferință. Respiră adânc și încearcă să te calmezi. Aceasta este o situație în care trebuie să lași să prevaleze mintea rece și să încerci să-ți gestionezi furia.
Negociere
Veți ajunge în punctul în care veți începe să credeți că persoana care v-a dezamăgit a făcut-o din cauza unei presupuneri greșite sau a unei lipse de informații. Te vei gândi că, dacă ai putea să vorbești cu ea, o vei convinge.
Această fază se poate transforma cu ușurință în ceva înspăimântător pentru cealaltă persoană, dacă o lași să o facă. Trebuie să acordați spațiu persoanei care v-a refuzat. Nu vă datorează o explicație pentru respingerea lor, dar de dragul viitoarei voastre relații – în cazul în care amândoi alegeți să aveți una – trebuie să acceptați decizia lor cu grație.
Depresia
Respingerea vine cu un nod încâlcit de emoții în timpul pierderii locului de muncă sau candidarea la el. Pe lângă faptul că te simți furios și dezamăgit, ești trist, jenat, confuz, rănit sau toate cele de mai sus. Încrederea ta în tine însuți a fost afectată și s-ar putea să te îndoiești de valoarea ta. Toate aceste sentimente sunt un răspuns valid la respingere, care ar putea duce la sentimente de depresie.
Acum este momentul în care trebuie să scoți toate opreliștile din rutina ta de autoîngrijire. Ardeți lumânări, faceți o baie cu spumă sau înconjurați-vă de prieteni. Orice vă oferă un sentiment de confort.
Odată ce vă simțiți reconfortat, începeți să vă examinați sentimentele pentru a identifica care sunt emoțiile care vă conduc la depresie și faceți un plan pentru a le aborda. Ar putea fi la fel de simplu ca și cum v-ați reaminti de ce sunteți o ființă umană minunată și de toți oamenii care vă iubesc și vă apreciază.
Acceptare
Acum că emoțiile tale și-au revenit și te simți mai mult ca vechiul tău sine încrezător, este timpul să privești situația cu un ochi critic. Poate că respingerea a pornit de la faptul că nu te potriveai sau de la alți factori care nu depindea de tine.
S-ar putea să vă dați seama de o greșeală pe care ați făcut-o și să știți că este o oportunitate de învățare. De asemenea, este posibil să nu înțelegeți niciodată pe deplin de ce și cum a fost situația. Și asta este în regulă.
Indiferent, ați învățat și ați crescut din această experiență. Acum înțelegi procesul, iar data viitoare când te vei confrunta cu o respingere, vei fi mai în măsură să recunoști mai bine ceea ce simți.
frustrată-tânără-femeie care se uită la ecranul calculatorului-cum să faci față respingerii
Cum să te confrunți cu respingerea
Atunci când ești în mijlocul ei, poate fi ușor să te declari: “Nu pot face față respingerii” și să faceți tot ce puteți pentru a o evita. Dar dacă nu experimentezi respingerea, înseamnă că joci la sigur și nu-ți asumi riscuri.
Urmărirea carierei visurilor tale poate însemna să mergi din interviu în interviu și să nu obții postul.
Este descurajant, dar ai de ales. Poți alege fie să rămâi acolo unde ești, în siguranță, dar neîmplinit, fie să recunoști că respingerea face parte din procesul de creare a vieții pe care vrei să o trăiești.
Să faci această alegere de a te deschide dezamăgirii nu este ușor, dar să înveți ce să faci după ce ai fost respins te va ajuta să îți construiești o mentalitate rezistentă și să continui să mergi înainte.
Recunoașteți că respingerea face parte din viață
Unele lucruri nu sunt menite să fie. Iar respingerea poate duce la schimbări pozitive. Înseamnă că îți împingi limitele, îți asumi riscuri și îți lași în urmă zona de confort. Dacă trăiești o viață lipsită de respingere, înseamnă că faci ceva greșit.
Acceptă ceea ce s-a întâmplat
Cel mai rău mod de a face față respingerii este să o negi. Cu cât te amăgești mai mult timp susținând că nu contează, cu atât mai greu va fi să depășești durerea și dezamăgirea. Ați fost dezamăgit. Recunoașteți acest lucru și toate celelalte sentimente care vin odată cu durerea respingerii.
Procesează-ți emoțiile
Lucrați la înțelegerea și gestionarea pozitivă a sentimentelor dumneavoastră. Nu vreți să vă enervați și să vă descărcați pe cealaltă persoană. Da, respingerea doare, dar asta nu vă dă dreptul să îi răniți pe ceilalți.
Tratează-te cu compasiune
Aveți nevoie de timp pentru a vă îngriji de starea dumneavoastră de bine și pentru a reveni la un echilibru emoțional. Nu vă învinovățiți și nu vă gândiți prea mult la situație. Fiți plin de compasiune și să știți că veți învăța ceva nou atunci când veți fi pregătit.
Rămâneți sănătoși
Fiți cu ochii pe sănătatea dumneavoastră, atât fizică, cât și mentală. Este ușor să devii atât de absorbit de dezamăgire încât să lași lucrurile să îți scape. Exercițiile fizice sau învățarea unei noi abilități te împiedică să rumegi despre respingere și îți concentrează creierul. Vă concentrați pe prezent, nu vă gândiți la trecut.
Nu permiteți ca respingerea să vă definească
Este de înțeles că prima ta reacție la respingere ar putea fi să te întrebi ce este în neregulă cu tine. Răspunsul unei persoane timide la respingerea socială ar putea deveni și mai introvertit.
Creșteți din experiența trăită
Respingerea doare, dar să te gândești la ceea ce ai greșit nu-ți face bine. Încearcă să privești situația în mod obiectiv. Există ceva ce poți învăța din asta? Dacă cineva v-a refuzat pentru o oportunitate de angajare, căutați feedback constructiv pentru a vă ajuta să identificați domeniile în care vă puteți îmbunătăți CV-ul.
Au existat semnale de alarmă pe care nu le-ați observat pe parcurs în relația care nu a funcționat? Folosiți aceste informații ca element de bază pentru a vă pregăti pentru următoarea dată când vă decideți să vă prezentați.
Aveți de lucru
Cineva care este intim conștient de propria valoare de sine își poate reveni mai bine după o respingere în mod sănătos. Poți merge mai departe cu încredere, știind că cel puțin o persoană îți apreciază calitățile, iar acea persoană ești tu.
Încrederea și un simț sănătos al sinelui nu înseamnă că nu vei mai simți niciodată înțepătura respingerii. Acest lucru este imposibil. Dar atunci când inevitabilul se va întâmpla, vei fi capabil să accepți și să procesezi emoțiile pe care le generează această experiență, să înțelegi de unde vin și să recunoști că, indiferent de disconfortul inițial, vei fi bine.